• вт. мар. 28th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Виталик Бутерин – създателят на Етериум

Виталик Бутерин

Виталик Бутерин е руско-канадски писател и програмист, който участва в биткойн общността от 2011 г. Той е съосновател и пише статии за списанието „Биткойн“. Бутерин е известен предимно като този, който стои зад Ethereum, блокчейн платформата, която работи като световен компютър за децентрализирани приложения или DApps.

Бутерин пътува по света за шест месеца през 2013 г., за да разговаря с разработчиците на биткойн (BTC). Той разбира, че може да изгради нова, вероятно по-добра версия, като повтори биткойн блокчейна. За да обясни тази идея, той сравнява биткойн с калкулатор и етериум със смартфон. Прилагайки същия принцип за подобряване на системата, той я прави по-универсална за блокчейн мрежите. Биткойн е първата криптовалута в света, докато етерът (ETH) е цифрова валута, базирана на блокчейн мрежата Ethereum.

Бутерин създава Ethereum, блокчейн, който поддържа различни функции, включително разработване на приложения и програми с платежна еденица Етер. Интелигентните договори, които по същество са програми, които могат да бъдат запазени и управлявани на платформата Ethereum, са начинът, по който го постига.

Самото начало

Виталик Бутерин с баща си Димитри Бутерин

Виталик е роден на 31 януари 1994 г. в Коломна, Московска област, Русия. Той живее в Русия до шестгодишна възраст и след това родителите му решават да имигрират в Канада, за да търсят по-добри възможности за работа.

Когато бил в трети клас на канадско основно училище, той бил включен в програма за надарени. Докато е в програмата, Виталик бързо осъзнава, че специфичните му умения и таланти го правят донякъде странен за връстниците му и дори за учителите. Той беше естествено предразположен към математика и програмиране, проявяваше ранен и силен интерес към икономиката и можеше да събира трицифрени числа наум два пъти по-бързо от средния човек на неговата възраст.

За Бутерин социални събирания и извънкласни събития били непознати. Както си спомня, много хора говорили за него като за някакъв математически гений. След това прекарва четири години в Abelard School, частна гимназия в Торонто. Училището променя възприятието му за образование, като по същество превръща знанието в своя основна цел в живота.

Освен своите академици, той с удоволствие играе World of Warcraft (WoW) от 2007-2010 г. Въпреки това, когато Blizzard решава да премахне компонента на щетите от умението Siphon Life на любимия му магьосник, той едва заспива нея нощ. Виталик осъзнава колко ужасни могат да бъдат централизираните услуги и напуска World of Warcraft.

Студентски живот

Виталик Бутерин

Докато търси нова посока в живота си, Виталик се натъква на биткойн през 2011 г. Първоначално е подозрителен и не може да разбере как може да има някаква стойност, ако няма никаква физическа подкрепа. Но с течение на времето той научава повече и се увлича.

Той иска официално да се присъедини към тази нова и експериментална икономика, като се сдобие с някои токени, но няма нито изчислителната мощност, за да ги копае, нито парите, за да закупи биткойни. И така, той търси работа в биткойн в различни форуми и в крайна сметка започва да пише статии за блог, кайто му печели около пет биткойна на статия.

В същото време той разглежда всички различни икономически, технологични и политически аспекти на криптовалутата. Неговите статии привличат Михай Алиси, базиран в Румъния биткойн ентусиаст, което доведе до съосноваването на списанието Bitcoin в края на 2011 г. Той пише, пътува и работи върху крипто през цялото време и затова решава да напусне университета.

Бутерин пътува по целия свят, разглеждайки различни крипто проекти и в крайна сметка решава, че те са твърде фокусирани върху конкретни употреби и не са достатъчно широки.

След като разглежда протоколите, които тези проекти използват, Виталик осъзна, че е възможно масово да се обобщи това, което правят протоколите, като се замени цялата им функционалност с Тюринг език за програмиране. В компютърните науки езикът за програмиране Тюринг, позволява на компютъра да реши всеки конкретен проблем, като се има предвид подходящият алгоритъм и необходимите количества време и памет. След като бива отхвърлен от съществуващите проекти, той реши да го направи сам – така се роди Ethereum.

Раждането на Ethereum

В края на 2013 г. Виталик Бутерин описва идеята си в бяла книга, която изпраща на няколко свои приятели, които я споделят още повече. В резултат на това около 30 души се свързат с Виталик, за да обсъдят концепцията. Първоначално идеята зад Ethereum все още е за цифрова валута. С течение на времето визията се променя и до края на януари 2014 г. екипът осъзнава, че е сравнително лесно да се създаде децентрализирано хранилище на файлове и концепции като регистър на имена могат да бъдат оживени само с няколко реда код.

Проектът е публично обявен през януари 2014 г., като основният екип се състои от Виталик Бутерин, Михай Ализе, Антъни Ди Йорио, Чарлз Хоскинсън, Джо Любин и Гавин Ууд. Бутерин също представя Ethereum на сцената на биткойн конференция в Маями. Няколко месеца по-късно екипът решава да проведе първоначално предлагане на монети (ICO) на Ether, родния токен на мрежата Ethereum, за да финансира разработката. Приблизително по същото време самият Виталик получава стипендията Thiel Fellowship от $100 000.

Екипът събира повече от 31 000 BTC от продажбата на ETH, около 18 милиона долара по това време. Екипът на Ethereum създава Ethereum Foundation, организация с нестопанска цел, базирана в Швейцария, която е натоварена със задачата да наблюдава разработката на софтуер с отворен код на Ethereum. Въпреки известна турбуленция, кампанията за групово финансиране на Ethereum се оказва успешна.

Като цяло, дизайнът на Ethereum е предназначен да се придържа към няколко принципа, включително простота, универсалност, модулност, гъвкавост, недискриминация и нецензура.

Мрежата Ethereum редовно претърпява надстройки за подобряване на основната си архитектура, като надстройки в Лондон, Берлин и предстоящия хард форк в Шанхай. Тези надстройки обединяват няколко промени в мрежата, за да продължат естественото развитие на Ethereum към Ethereum 2.0 (Eth2), известен също като Serenity.

Борбите на Ethereum

Освен изграждането на децентрализирани приложения (DApps) и различни други случаи на употреба, платформата Ethereum позволява на потребителите да настройват и управляват DAO (децентрализирани автономни организации). DAO събра над $150 милиона в ETH от повече от 11 000 членове. Въпреки това, DAO беше хакнат поради недостатъци в неговата кодова база.

Поради това Виталик Бутерин се застъпи за мек форк на мрежата Ethereum, който включва фрагмент от код, поставяне на нападателя в черен списък и не му позволява да премести откраднатите пари. Въпреки това, съгласно разпоредбите на интелигентния договор, нападателят (или някой, представящ се като хакер) написа отворено писмо до общността на Ethereum, в което се твърди, че средствата са придобити законно. Освен това нападателят заяви, че всеки, който се опита да завземе Ether, ще понесе правни последици.

В резултат на това блокчейнът Ethereum беше трудно раздвоен, за да възстанови откраднатите средства (но не всички се съгласиха), което доведе до разделянето на мрежата на две блокчейни: Ethereum или ETH (по-нов блокчейн) и Ethereum Classic или ETC (оригинален блокчейн). Това беше изключително противоречиво, тъй като блокчейните са предназначени да бъдат непроменими и устойчиви на цензура. Сценарият създаде технически трудности и постави под въпрос моралните и философски основи на технологията, както и устойчивостта на ръководството на проекта Ethereum.

ETH е по-популярен от ETC и има подкрепата на Enterprise Ethereum Alliance, който има над 200 членове, включително финансови титани като JPMorgan и Citigroup. Друго отличие е, че веригата на Ethereum преминава от доказателство за работа (PoW) към консенсусен метод за доказателство за залог (PoS), за да направи мрежата на Ethereum по-бърза, по-ефективна и способна да мащабира драстично транзакциите.

В ретроспекция е очевидно, че Виталик Бутерин, разработчиците на Etheruem и световната общност са взели решения, които гарантират оцеляването на блокчейна в ранните му дни. Ethereum придоби все по-голямо значение като стълб на блокчейн, криптовалута и децентрализирани финанси след DAO хака.

Защо надстройките на Eth2 са важни?

Очаква се Ethereum 2.0 да донесе няколко значителни подобрения на съществуващата екосистема, включително разходи, скорост, функционалност и опасения за миньорите. Виталик осъзнава, че текущата версия на Ethereum се превръща в жертва на собствения му успех, като търсенето довежда мрежовите такси до нови върхове, правейки по-голямата част от транзакциите твърде скъпи за типичния потребител.

Освен това Ethereum е по-скоро полезна платформа като екосистемата за приложения на Apple, тъй като има много други неща, които хората изграждат в пространството на Ethereum.

И все пак, способността на блокчейна да обработва всички транзакции трудно се справя с търсенето, така че цялата работа по скалируемостта и доказателството за залог, която екипът на Ethereum извършва от технологична страна, е доста важна. В сравнение с по-ранната парадигма за доказателство за работа, доказателството за залог позволява по-бързи транзакции и намалени такси. Подходът с доказателство за залог позволява на инвеститорите в Ethereum да „заложат“ активите си в „пулове от залог“, за да печелят награди и да повишават своите притежания с течение на времето.

Бутерин отбеляза през май на Virtual Fintech форума на StartmeupHK Festival 2021, че изграждането на Ethereum отнема повече време, отколкото очаква. Той заяви, че екипът на Ethereum е изчислил, че доказването на залога ще отнеме една година, докато отнема шест години.

Бутерин подчертава важността на наличието на „най-обещаващото решение“ на Ethereum за дългосрочна мащабируемост като отделно надграждане от останалите поради потенциалните рискове. Тази дългоочаквана функция се нарича шардинг. Шардингът е процес на хоризонтално разделяне на база данни, за да се разпредели натоварването, да се намали претоварването на мрежата и да се увеличат транзакциите в секунда. Очаква се веригите от сегменти да увеличат капацитета за съхранение на данни и достъп на Ethereum.

Значителната промяна в новата мрежа, от друга страна, показва едностранно преминаване от децентрализирано планиране от миньори и разработчици към Виталик Бутерин и неговите колеги. Той също така променя очакванията на купувачите за получаване на дивиденти пропорционално на тяхната позиция на собственост върху мрежата. В резултат на това Ether ще стане много по-аналогичен на инвестиционна ценна книга, отколкото на децентрализирани мрежови пари.

Eth

Бутерин в Китай

Въпреки сложната и често противоречива позиция на китайското правителство относно биткойн и други криптовалути, блокчейн технологията и платформата Ethereum се възприемат активно от малки и големи предприятия в цялата страна. Личността на Виталик играе роля в това развитие, особено като се има предвид, че той успя да научи китайски само за няколко месеца, използвайки приложение на телефона си.

В Китай Ethereum се проучва и интегрира на институционално ниво. Например Пекинският университет, класиран университет №1 в Китай, създава Ethereum лаборатория, която ще работи върху подобрения на протоколи и случаи на използване на приложения в китайските вериги за доставки и енергийни пазари. Кралският китайски монетен двор, подчинено звено на China Banknote Printing and Minting, експериментира със стандарта за токени ERC-20 на Ethereum и интелигентни договори за дигитализиране на китайския юан. Има също много компании и стартиращи фирми, някои от които са основатели на Enterprise Ethereum Alliance, които съсредоточават ресурсите си върху проучване и внедряване на различни аспекти на платформата Ethereum.

През май 2016 г. 11 регионални стокови борси, фондови борси и борси за финансови активи създадоха ChinaLedger Alliance. Целта е да се създаде блокчейн протокол с отворен код, върху който разработчиците могат да надграждат в бъдеще, който отговаря на доста уникалните регулаторни изисквания на Китай. Интернет комисията на Китайската асоциация за ценни книжа действа като съветник, като видни членове на блокчейн общността, включително Виталик Бутерин, действат като съветници.

Освен това Виталик е и генерален партньор във Fenbushi Venture Capital, първата и най-известната капиталова фирма, базирана в Китай, която инвестира изключително в компании, поддържащи блокчейн.

Бутерин в Русия

Основната концепция на криптовалутите — тяхната децентрализирана и неконтролируема природа — е донякъде бунтовна и настроена срещу системата, което изглежда е обратното на това, което Русия представлява, което прави Бутерин изключително виден и добре уважаван човек в Русия.

През август 2017 г. повече от 5000 души се събраха в иновационния център Сколково в Москва за речта на Виталик. Той спомена, че Русия е сред първите три държави, когато става въпрос за изследване и тестване на блокчейн технологии, заедно с Англия и Сингапур. Освен това Москва може да се похвали с един от огромните клъстери от възли в цялата мрежа на Ethereum.

Виталик също спомена, че руският президент Владимир Путин е наясно с блокчейн, като каза, че това означава, че шумът около технологията е в своя пик. Бутерин се срещна с Путин по време на визитата си, като някои медии твърдят, че тази среща е била едно от условията на Виталик за пътуването. По време на срещата Бутерин описа възможностите за използване на разработените от него технологии в Русия и президентът подкрепи тази идея.

През октомври 2017 г. най-голямата и държавна банка в Русия Сбербанк обяви, че се присъединява към Enterprise Ethereum Alliance. Преди това единствената руска компания в алианса беше QIWI — доставчик на услуги за електронни плащания. Сбербанк вече съобщи, че работи с регулаторите, министъра на икономиката, други руски банки и Международната търговска камара на Русия и е завършила тестването на „интелигентен“ акредитив и гаранционно писмо.

По време на посещението си в Русия през август 2017 г. Бутерин сключи сделка и с Владислав Мартинов, главен изпълнителен директор на Yota Services, базирана в Русия компания за мобилни комуникации и устройства за свързване. Споразумението включва създаването на нова организация — Ethereum Russia — която ще предоставя образование, събития и преглед на архитектурата за държавна руска банка за развитие Vneshtorgbank или банка VTB. Освен това банката VTB финансира нов център за изследване на блокчейн в Националния университет за наука и технологии (MISiS), който Ethereum Русия също ще подкрепи. Новият център имаше за цел да предоставя решения на държавни услуги, като си сътрудничи както с правителството, така и с корпоративните органи.

Филантропски усилия и награди

На 12 май 2021 г. Виталик Бутерин беше похвален за това, че дари 1,2 милиарда долара на индийския фонд за подпомагане на COVID-19 и постави каишка върху монети с кучешки мемове (които бяха подарени в публичния му портфейл Etherscan). Тези токени включваха Akita Inu (AKITA), Shiba Inu (SHIB) и Dogelon Mars (ELON). Най-значимото плащане, 13 292 ETH, беше изпратено до Givewell, благотворителна услуга за оценка с нестопанска цел. Фондацията Methuselah, която се фокусира върху удължаването на живота на хората, получи 1000 ETH и 430 милиарда ELON токена. Той дари 1050 ETH на Изследователския институт за машинен интелект, който е посветен на това да гарантира, че изкуственият интелект има добро влияние върху обществото.

Бутерин получи наградата Thiel Fellowship Award през 2014 г., за да вдъхне живот на своите иновативни научни и технически проекти. Той също така спечели наградата на Световната технологична мрежа (WTN) за ИТ софтуер през 2014 г., побеждавайки Марк Зукърбърг от Facebook. Той също така стигна до списъка на Fortune 40 под 40 и Forbes 30 под 30 списъци. През 2018 г. Университетът в Базел награди Бутерин с почетна степен. На Dies Academicus — годишен празник на създаването на университета — той беше отличен от Факултета по бизнес и икономика на институцията за работата си по разработването на блокчейн.

Плановете на Бутерин за бъдещето

Бутерин очаква, че Ethereum ще „управлява Metaverse“ след десет години. Метавселената е идея за огромен виртуален свят, където хората могат да взаимодействат помежду си и с цифрови обекти като аватари.

Според него Ethereum е удивително позициониран да бъде фундаментална част от Metaverse, тъй като интернет плюс споделеното състояние позволява на обекти да преминават между платформи. Като цяло той вярва, че екосистемата на услугата за имена на Ethereum (ENS) предоставя уеб 3.0 потребителско име за всички ваши биткойн адреси и децентрализирани уебсайтове, както и концепцията за потребители и елементи с междуплатформени идентичности, е очевидно приложение, което хората не Не разбирам, но ENS предлага тези решения.

Бутерин е най-заинтригуван относно краткия неинтерактивен аргумент на знанието с нулево знание, или zk-SNARKS, криптографско доказателство, което позволява на една страна да установи, че има конкретна информация, без да я разкрива. По същество елиминира необходимостта от взаимодействие между проверяващия и проверявания.

Той също така вярва, че zk-SNARKs ще бъдат най-разпространената технология за запазване на поверителността през следващите 30 години. Бутерин смята, че това ще бъде „голяма революция“, тъй като ще се разпространи в мейнстрийма през следващите 10-20 години.

Ethereum е дългосрочна, функционално ориентирана криптовалута, която ще помогне на децентрализираните финанси или DeFi да успеят в бъдеще. Много хора обаче чакат да бъдат приети официални закони, преди да предприемат действия.

Докато дългогодишните инвеститори в криптовалута се оплакват от перспективата за регулиране, ограничаващо съществуващата гъвкавост на пазара, големите инвеститори и корпорации виждат евентуалното прилагане на такива правила като източник на стабилност, който може да доведе до широко разпространение. Когато пазарите се регулират, те стават по-безопасни за обикновените хора и Ethereum, с широката си гама от децентрализирани приложения и приложения, може да стане „нормален“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *