• вт. мар. 28th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Какво е Понци схема и каква е историята зад термина

Charles Ponzi

Понци схема е система за инвестиционни измами, при която на инвеститорите се плаща с връщане на собствените им пари или с пари от бъдещи инвеститори.

По-ясно, схемата Понци използва събраните плащания от нови инвеститори, за да плати на предишни инвеститори. Измамниците на схемата Ponzi често обещават на инвеститорите да реализират печалба с малък или никакъв риск. Основната цел на регулаторите на понцито обаче не е инвеститорът да печели. Те плащат на инвеститорите, за да направят плана достоверен.

Например, ниският лихвен процент на дадена страна може да означава евтини заеми за хора, които се нуждаят от средства. Или може да означава, че хората, които искат доход от лихви, за да инвестират спестяванията си, печелят по-ниски печалби. Измамниците по схемата на Понци се опитват да спечелят инвеститора, като обещават високи лихви с нисък риск. След това той предлага повече лихва на друг инвеститор, за да плати парите на лицето, което предлага лихва. Така планът се превръща в цикъл.

История на Понци схемата

Терминът Понци схема датира от началото на 20-те години на миналия век, когато Чарлз Понци, италиански измамник, измами хиляди хора чрез гениална схема за печелене на пари. Понци обеща на клиентите си възвръщаемост от 50% в рамките на 45 дни или 100% в рамките на 90 дни, ако инвестират в неговия доходоносен бизнес с купони за пощенски отговор.

По-късно обаче се оказва, че Понци не прави пари от бизнеса с пощенски купони, а вместо това използва депозитите от нови инвеститори, за да плати на ранните инвеститори. Положителната атмосфера от плащанията обикновено привличаше нови инвеститори в големи тълпи, като по този начин поддържаше схемата повече от година.

Луксозният живот на Понци предизвика подозрение с няколко медийни личности, които изразиха съмнение относно възможността за печалбите, съобщени от Понци. Броят на депозитите намалява с нарастващото подозрение, което довежда до спад на депозитите и в крайна сметка до колапс на схемата.

Чарлз Понци най-накрая бива арестуван и осъден за управление на измамна схема. Терминът Понци схема е възприет и се използва за обозначаване на подобни видове измами.

Класически пример за съвременни схеми на Понци

Bernie Madoff

В началото на 2009 г. Бърни Мадоф, известен мениджър на богатство и бивш председател на фондовия пазар Nasdaq, се призна за виновен в управлението на това, което е известно като най-голямата и известна схема на Понци в света.

Според прокурорите Мадоф е измамил над 4800 клиенти с огромните 64,8 милиарда долара за период от 20 години. Съдът го призна за виновен, като го осъди на максимум 150 години федерален затвор.

Но как работи схемата на Понци? През 1960 г. Мадоф основава инвестиционна фирма, известна като Bernard L. Madoff Investment Securities. Фирмата беше водещ маркет мейкър на Уолстрийт и също имаше отдел за управление на инвестициите и консултантски услуги.

Отделът за управление на богатството събира депозити от елитни инвеститори с обещание за възвръщаемост над пазарния процент. Това, което озадачи повечето финансови анализатори, беше как фирмата на Мадоф успя да поддържа висока възвръщаемост въпреки променящите се пазарни условия.

Но както се оказа по-късно, Мадоф не инвестира, а използва депозити от нови инвеститори, за да плати обещаната възвръщаемост. Схемата на Мадоф Понци стана очевидна, когато новите депозити намаляха и фирмата нямаше пари да плати на старите инвеститори.

Още примери за схема на Понци

Bitconnect

Възходът на биткойн и други криптовалути подхрани растежа на схемите на Понци в технологично задвижвани инвестиции. Тези видове измами обещават на инвеститорите хиляди долари печалби на ден от минимална инвестиция от едва 250 долара.

Добър пример е Bitconnect, схема, която измами инвеститорите с милиарди долари, като твърди, че инвестира пари за тях с възвръщаемост от 1% дневно. Платформата твърди, че притежава мощен бот за търговия, който може да спекулира с криптовалути с 99% печалба.

По-късно обаче се оказа, че Bitconnect няма такъв бот за търговия и използва пари от нови депозити, за да плати на ранните инвеститори. Схемата в крайна сметка се срина, което доведе до загуба от 1,5 милиарда долара пари на инвеститорите. След падането на Bitconnect се появиха много подобни платформи в името на роботи за крипто търговия. Тези роботи продължават да измамят инвеститорите с неясни технологии и нелепи обещания.

Понци схеми срещу пирамидни схеми

Както бе споменато по-горе, схемите на Понци са различни от пирамидите. За протокола, пирамидната схема включва измамника, който изисква от инвеститорите да наемат други инвеститори за възвръщаемост. Печалбите на инвеститора зависят от броя на инвеститорите, които те наемат.

Повечето схеми на Понци се маскират като маркетингови компании на много нива. Основният им фокус обаче е върху набирането на нови членове на определена такса. Те могат да твърдят, че разпространяват даден продукт, но обикновено това е странично шоу.

Подобно на схемите на Понци, схемите на пирамидата в крайна сметка рухват, когато няма нови членове, които да се присъединят.

Как да избегнем схемите на Понци

Трябва да разберете основните характеристики на схемата на Понци, за да можете да ги откривате и избягвате. Първият издайнически знак е, че те бързо обещават неоправдано висока възвръщаемост при малък или никакъв риск. Второ, гарантираната възвръщаемост е постоянна, независимо от променящите се пазарни условия.

Схемите на Понци също са склонни да предоставят неясна информация за тяхната правна регистрация. Проверката най-вероятно ще разкрие, че те не са регулирани. Освен това техните инвестиционни съветници или „експерти“ обикновено не са лицензирани и нямат пълномощия за показване.

Измамите също така вероятно ще избегнат поставянето на подробностите за инвестициите на хартия. Освен това те вероятно ще ви насърчат да прехвърляте инвестициите за по-висока възвръщаемост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *