• вт. мар. 28th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Криптовалути или ценни книжа? Каква е разликата?

cryptoVSstocks

Здравият инвестиционен портфейл трябва да съдържа разнообразна комбинация от активи. Влагането на пари в различни видове инвестиции, като акции, облигации, недвижими имоти и стоки, разпределя риска.

Има дори място за по-спекулативни инвестиции. През 20-ти век това може да са били диви хора, които са добивали нефт (и не винаги са го намирали). През 90-те години това може да са били интернет акции. Днес това е криптовалута (известна още като крипто).

При разглеждането на криптовалути срещу акции, инвеститорите трябва да балансират комфорта и риска. Инвеститорите в цифрови валути трябваше да живеят с огромни колебания в стойността. Стойността на акциите може да сравним с качване на вклак в лунапарк. То може да бъде главозамайващо, но не толкова диво, колкото възходите и паденията на криптовалутите.

Разбирането на силните и слабите страни на всеки актив и ролята, която те играят в портфейла, е необходимо за постигане на целите на инвеститора.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата е сравнително ново средство за обмен, което придоби популярност през последното десетилетие. Крипто „макситата“ смятат, че бъдещето на финансите е криптовалута, а не акции и конвенционални форми на валута, докато други смятат, че нерегулираният характер на криптовалутата го прави твърде рисковано да поддържа пълноценна финансова система. Криптовалутите нямат държавна подкрепа и колко ще понесе пазарът определя тяхната стойност.

Дигитален актив
Криптовалутите се поддържат в децентрализирани мрежи от компютри, разпространени по целия свят. Силната криптография осигурява сигурност на трансакциите и съхранението, откъдето идва и терминът „криптовалута“. Собственикът на криптовалута трябва да използва парола от поне 16 знака, за да получи достъп. (Някои собственици на криптовалути са загубили достъп до портфейлите си, защото са забравили паролите си.)

Въпреки че съществуват хиляди криптовалути, биткойнът е първият и остава най-широко разпространеният, като представлява почти две трети от пазарната капитализация на криптовалутите през 2021 г. На второ място към момента на писане на статията е Ethereum.

Волатилност

Волатилността е отличителен белег на криптовалутите с резки промени в стойността за кратки периоди. През 2021 г. стойността на един биткойн варира от $28,383 до повече от $65,000.

Защитниците казват, че криптовалутите, особено биткойн, са устойчиви на инфлация. Биткойн има ограничение от 21 милиона монети, които могат да бъдат създадени, което води до недостиг на доставки. Това би трябвало да спре инфлацията, която може да възникне при поддържаните от правителството валути.
При Ethereum очакваният ъпдейт proof-of-work (PoW) към proof-of-stake ще доведе до дефлация и се счита за алтернатива на фиатната система.
Криптовалутите все повече се приемат като валута. Много фирми приемат крипто за метод на плащане. През 2021 г. Салвадор стана първата страна, която прие биткойн като законно платежно средство.

Блокчейн

Криптовалутите се базират на блокчейн: технология за разпределен регистър, която проследява и регистрира крипто трансакции. Blockchain съчетава криптография, децентрализирана мрежа от компютри и общото съгласие на потребителите за проследяване на трансакции. Данните от всяка транзакция се съхраняват в блок, който се свързва с тези преди и след него във верига, която защитава криптографията, защитена от подправяне. Консенсусът, вграден във веригата, потвърждава трансакциите.

Някои казват, че истинската стойност на криптовалутата се крие в основната блокчейн технология. Редица фирми са възприели блокчейн технология за записване на трансакции, направени с конвенционални валути, като начин за повишаване на доверието и предотвратяване на измами и пране на пари.

Инвестиционни средства

Тъй като цените на биткойн достигат над 60 000 долара за монета, може да изглежда скъпо да купувате криптовалута, отколкото акции. Въпреки това, инвеститорите могат да купуват частични акции за по-малки суми. Най-масово за закупуването на крипто активи се ползват крипто борсите.

Криптовалутата постигна етап на легитимност като инвестиционен инструмент през 2021 г., когато Комисията за ценни книжа и борси (SEC) разреши търговията на борсово търгуван фонд (ETF), свързан с биткойн. ETF проследява цената на биткойн фючърси, търгувани на Чикагската търговска борса, а не директната стойност на биткойн. Разрешението позволява на брокерските фирми да влязат в крипто света с благословията на американските регулатори. Тези парични потоци обаче не оказват влияние на цената, тъй като реално се търгува курса, а не се закупува актива.

Акции

Когато разглеждате криптовалута срещу акции, не забравяйте, че акциите предават собствеността върху част от компания. Основателят на компанията изцяло притежава компанията при нейното създаване. Тъй като компанията се стреми да се разраства, основателят може да продаде дялове от собствеността на инвеститори. В даден момент компанията може да иска да продаде акции на повече инвеститори при публично предлагане. Това позволява на компанията да събере повече пари и на ранните инвеститори да реализират възвръщаемост на инвестицията си.

Дори когато се търгува публично, една компания може да продаде повече акции. Емитирането на нови акции разводнява стойността на текущите акции, но позволява на компанията да набира пари. Честите причини за продажба на допълнителни запаси са набиране на капитал за разширяване, наемане на служители, увеличаване на производствения капацитет и изграждане на съоръжения.

Собствениците на акции могат да гласуват за избор на членове на борда на директорите и относно корпоративните политики, представени на годишните събрания на акционерите. Те обикновено имат малко дума за това как една компания работи всеки ден, но ако достатъчно инвеститори се обединят, те могат да окажат влияние върху посоката на компанията.

Извличане на стойност

Инвеститорите печелят, когато стойността на акциите се повиши, което може да се дължи на представянето на компанията. Колкото повече продажби и печалби прави една компания, толкова по-високо трябва да се покачват нейните акции. Дори перспективата за по-добро корпоративно представяне може да повиши цената на акциите.

От друга страна, инвестицията губи стойност, когато цената на акциите падне поради лошо корпоративно представяне или икономически условия.

Инвеститорите също получават стойност от своята инвестиция, ако компанията изплаща дивиденти. Една компания може да започне да изплаща дивиденти, ако нейните директори смятат, че печалбите могат да бъдат споделени или да намалят или да спрат да изплащат дивиденти, ако компанията трябва да инвестира повече пари в бизнеса. Правени на тримесечие, дивидентите, изплащани на акция, позволяват на компанията да споделя печалбите си с инвеститорите. Като цяло по-старите, по-утвърдени компании със стабилни потоци от доходи са по-склонни да изплащат дивиденти. По-младите, бързо развиващи се компании може да не изплащат дивиденти, предпочитайки да инвестират печалбите обратно в компанията.

обикновени или привилегировани акции

Собствениците на акции могат да притежават предпочитани или обикновени акции. Привилегированите акции печелят името си, като в някои случаи дават на акционерите преференциално третиране. Например, притежателите на привилегировани акции получават своите дивиденти първи и при по-висок процент на плащане. В случай на ликвидация на дружество, те получават изплащания преди притежателите на обикновени акции. Притежателите на привилегировани акции обаче нямат правото на глас, което имат притежателите на обикновени акции.

Когато купуват, инвеститорите имат избор дали да купуват обикновени или привилегировани акции, в зависимост от техните инвестиционни цели.

Криптовалута спрямо акции: Основните разлики

Криптовалутата и акциите са валиден избор за инвестиция, но те служат за различни цели в портфейла. Съществуват сериозни различия в начина, по който се купуват и продават, както и как служат на инвестиционна стратегия. Ето един поглед към основните характеристики на криптовалутата и акциите:

Собственост

Едно от възприеманите предимства на крипто е неговата анонимност. Никой не трябва да знае кой е купувачът на криптовалута. Собственикът на криптовалута държи активи във виртуален портфейл или на устройство за съхранение, като например леджър устройство. Недостатъкът на анонимността е, че отговорността за сигурността пада върху собственика, който трябва да следи къде се намира криптовалутата и да помни парола от поне 16 знака. Собствениците имат малко право на защита, ако хакерите изчистят крипто портфейлите им.

Борси

Акциите се търгуват на акредитирани борси по целия свят. Те предлагат на купувачите на акции сигурност, стабилност и прозрачност и са създадени да обработват големи обеми на търговия всеки ден. Борсите са строго регулирани (въпреки че спецификите варират в зависимост от държавата), осигурявайки защита на купувачите и продавачите.

Борсите за покупка и продажба на криптовалута са по-нови. Съществуват десетки, ако не и стотици крипто борси. Някои от най-големите са Binance, Kraken и Coinbase. Някои борси работят с трети страни, за да обменят безпроблемно конвенционални валути, като щатски долар, за криптовалути.

Ценови колебания

Внезапните и бързи промени в стойностите на акциите са толкова стари, колкото и фондовите борси. Една добра новина може да вдигне цениата на акциите, точно както лошите новини могат да я свалят. Както свидетелстват термините „черен петък“ и „черен понеделник“, фондовите пазари могат да се потопят за един ден. Обикновено има обяснение, било икономическо, било техническо (като например разпродажба, управлявана от програма). Инвеститорите може да видят, че стойността на техните портфейли пада, но общите загуби са редки.

Едно нещо, с което криптовалутите са известни, е тяхната волатилност. Ethereum, например, стартира 2021 г. от около $730 и нарасна до $4080 в края на май. Той падна до около $1786 през юли, преди да се повиши до $4082 в края на октомври.

Регулации

След като сривът на фондовия пазар от 1929 г. отприщи Голямата депресия, САЩ създадоха Комисията за ценни книжа и борси (SEC), за да изработи и наложи защитата на инвеститорите. Компаниите са длъжни да оповестяват цялата информация, която може да окаже влияние върху стойността на акциите им. Инвеститорите и техните финансови съветници разполагат с много информация, на която да базират своите инвестиционни решения.

За разлика от тях, криптовалутите остават до голяма степен нерегулирани, което за някои крипто инвеститори е белег в полза на крипто. Крипто пазарите не познават граници и не са задължени на никакви правителства. Това обаче оставя купувачите на криптовалути без защита, ако нещо се обърка с тяхната инвестиция.

Стратегически допълнения

Криптовалутите и акциите имат някои прилики, както и големи разлики. Инвестиционните специалисти, които разпознават силните и слабите страни на всеки, могат да ги използват в едно и също портфолио по различни причини.

Запасите осигуряват стабилност. Те са били основната инвестиция за изграждане на богатство за отделни лица и организации през по-голямата част от 20-ти век и през 21-ви век.

Криптовалутата е по-рисковата инвестиция. Той предлага шанс за големи награди, но с по-висок риск.

Заедно те могат да помогнат за балансиране на печалбата и риска в инвестиционен портфейл.

Бъдещето на инвестирането е сега

Инвестирането не е предложение или-или. Струва си да имате разнообразни инвестиции, които балансират по-сигурни залози с инвестиции, които носят по-голям шанс за загуба. По същия начин инвеститорите не трябва да решават между криптовалута срещу акции – те могат да търсят както криптовалута, така и акции, стига да се чувстват комфортно с елемент на риск в портфолиото си. Не инвестирайте повече, отколкото сте готови да загубите. Заключвайте печалби и хеджирайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *