• вт. мар. 28th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Често срещани измами с криптовалута и как да ги избегнете

Измамниците винаги търсят нови начини да откраднат парите ви, а масовият растеж на криптовалутата през последните години създаде много възможности за измами. Престъпленията с криптовалута имаха рекордна година през 2021 г. – според доклад на фирмата за блокчейн данни Chainalysis измамниците са откраднали крипто на стойност 14 милиарда долара през тази година. Ако се интересувате от крипто, важно е да сте наясно с рисковете. Прочетете, за да научите повече за често срещаните крипто измами, как да ги забележите и как да ги избегнете.

Измами с инвестиции в криптовалута

Има много видове крипто измами. Някои от най-често срещаните включват:

Фалшиви уебсайтове

Измамниците понякога създават фалшиви платформи за търговия с криптовалута или фалшиви версии на официални крипто портфейли, за да подмамят нищо неподозиращите жертви. Тези фалшиви уебсайтове обикновено имат подобни, но малко по-различни имена на домейни от сайтовете, които се опитват да имитират. Те изглеждат много подобни на законните сайтове, което затруднява разграничаването. Фалшивите крипто сайтове често работят по един от двата начина:

  • Като фишинг страници: Всички подробности, които въвеждате, като паролата и фразата за възстановяване на вашия крипто портфейл и друга финансова информация, се озовават в ръцете на измамниците.
  • Като обикновена кражба: Първоначално сайтът може да ви позволи да изтеглите малка сума пари. Тъй като вашите инвестиции изглежда се представят добре, може да инвестирате повече пари в сайта. Въпреки това, когато впоследствие искате да изтеглите парите си, сайтът или се затваря, или отхвърля заявката.

Фишинг измами

Измамите с крипто фишинг често са насочени към информация, свързана с онлайн портфейли. Измамниците се насочват към частните ключове на крипто портфейла, които са необходими за достъп до средства в портфейла. Техният метод на работа е подобен на други опити за фишинг и е свързан с фалшивите уебсайтове, описани по-горе. Те изпращат имейл, за да привлекат получателите към специално създаден уебсайт, като ги молят да въведат информация за частния ключ. След като хакерите придобият тази информация, те крадат криптовалутата в тези портфейли.

Схеми на pump and dump 

Това включва конкретна монета или токен, рекламирана от измамници чрез имейл или социални медии като Twitter, Facebook или Telegram. Не искайки да пропуснат, търговците се втурват да купуват монетите, повишавайки цената. След като успеят да надуят цената, измамниците продават притежанията си – което причинява срив, тъй като стойността на актива рязко намалява. Това може да стане в рамките на минути.

Фалшиви приложения

Друг често срещан начин, по който измамниците подвеждат инвеститорите в криптовалута, е чрез фалшиви приложения, достъпни за изтегляне от Google Play и Apple App Store. Въпреки че тези фалшиви приложения бързо се намират и премахват, това не означава, че приложенията не влияят на много крайни резултати. Хиляди хора са изтеглили фалшиви приложения за криптовалута.

Фалшиви одобрения на знаменитости

Крипто измамниците понякога се представят за или претендират за одобрение от знаменитости, бизнесмени или влиятелни лица, за да привлекат вниманието на потенциални мишени. Понякога това включва продажба на фантомни криптовалути, които не съществуват, на начинаещи инвеститори. Тези измами могат да бъдат сложни, включващи лъскави уебсайтове и брошури, които изглежда показват одобрения на знаменитости от известни имена като Илон Мъск.

Измами с подаръци

Това е мястото, където измамниците обещават да съпоставят или умножат изпратената им криптовалута в това, което е известно като измама с раздаване. Умните съобщения от това, което често изглежда като валиден акаунт в социалните медии, могат да създадат усещане за легитимност и да предизвикат усещане за неотложност. Тази предполагаема възможност „веднъж в живота“ може да накара хората да прехвърлят средства бързо с надеждата за незабавна възвръщаемост.

Измами с изнудване

Друг метод, използван от измамниците е изнудването. Те изпращат имейли, които твърдят, че имат запис на уебсайтове за възрастни, посетени от потребителя, и заплашват да ги разкрият, освен ако не споделят лични ключове или не изпратят криптовалута на измамника.

Измами с облачен майнинг

Облачното копаене се отнася до компании, които ви позволяват да наемате хардуер за копаене, който те управляват, в замяна на фиксирана такса и дял от приходите, които предполагаемо ще направите. На теория това позволява на хората да копаят дистанционно, без да купуват скъп хардуер за копаене. Много компании за облачно копаене обаче са измамници или в най-добрия случай неефективни – в крайна сметка губите пари или печелите по-малко, отколкото се подразбирало.

Измамни първоначални предложения за монети (ICO)

Първоначалното предлагане на монети или ICO е начин за стартиращи крипто компании да набират пари от бъдещи потребители. Обикновено на клиентите се обещава отстъпка за новите крипто монети в замяна на изпращане на активни криптовалути като биткойн, етериум или друга популярна криптовалута. Няколко ICO се оказаха измамни, като престъпниците предприеха сложни мерки, за да заблудят инвеститорите, като наемане на фалшиви офиси и създаване на маркетингови материали от висок клас.

Как да забележите измами с криптовалута

И така, как да забележите крипто измама? Предупредителните знаци, за които трябва да внимавате, включват:

Обещания за гарантирана възвръщаемост: Никоя финансова инвестиция не може да гарантира бъдеща възвръщаемост, защото инвестициите могат да намаляват, както и да се повишават. Всяко крипто предложение, което обещава, че определено ще спечелите пари, е червен флаг.

Лоша или несъществуваща бяла книга: Всяка криптовалута трябва да има бяла книга, тъй като това е един от най-критичните аспекти на първоначалното предлагане на монети. Бялата книга трябва да обяснява как е проектирана криптовалутата и как ще работи. Ако бялата книга няма смисъл – или по-лошо, не съществува – тогава действайте внимателно.

Прекомерен маркетинг: Всички фирми рекламират себе си. Но един от начините, по които крипто измамниците привличат хора, е като инвестират в тежък маркетинг – онлайн реклама, платени влиятелни лица, офлайн промоция и т.н. Това е предназначено да достигне до възможно най-много хора за възможно най-кратко време – за бързо набиране на пари. Ако смятате, че маркетингът за крипто предложение изглежда тежък или прави екстравагантни твърдения, без да ги подкрепя, спрете на пауза и направете допълнително проучване.

Неназовани членове на екипа: При повечето инвестиционни бизнеси трябва да е възможно да се разбере кои са ключовите хора зад тях. Обикновено това означава лесни за намиране биографии на хората, които управляват инвестицията, плюс активно присъствие в социалните медии. Ако не можете да разберете кой управлява криптовалута, бъдете предпазливи.

Безплатни пари: Независимо дали в брой или криптовалута, всяка инвестиционна възможност, обещаваща безплатни пари, вероятно е фалшива.

Много крипто измами са сложни и убедителни. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се защитите:

Защитете портфейла си: За да инвестирате в криптовалута, имате нужда от портфейл с лични ключове. Ако фирма ви помоли да споделите ключовете си, за да участвате във възможност за инвестиция, е много вероятно това да е измама. Пазете ключовете на портфейла си в тайна.

Следете приложението за портфейл: Първият път, когато прехвърляте пари, изпратете само малка сума, за да потвърдите легитимността на приложението за крипто портфейл. Ако актуализирате приложението си за портфейл и забележите подозрително поведение, прекратете актуализацията и деинсталирайте приложението.

Инвестирайте само в неща, които разбирате: Ако не ви е ясно как работи определена криптовалута, тогава е най-добре да направите допълнително проучване, преди да решите дали да инвестирате.

Не бързайте: Измамниците често използват тактики за силен натиск, за да ви накарат да инвестирате парите си бързо – например като обещават бонуси или отстъпки, ако участвате веднага. Отделете време и направете собствено проучване, преди да инвестирате пари.

Внимавайте с рекламите в социалните медии: Крипто измамниците често използват социални медии, за да популяризират своите измамни схеми. Те могат да използват неоторизирани изображения на знаменитости или високопоставени бизнесмени, за да създадат усещане за легитимност, или могат да обещаят подаръци или безплатни пари. Поддържайте здравословен скептицизъм, когато видите крипто възможности, популяризирани в социалните медии, и направете нужното проучване.

Игнорирайте обаждания: Ако някой се свърже с вас неочаквано, за да ви продаде възможност за крипто инвестиция, това вероятно е измама. Никога не разкривайте лична информация и не превеждайте пари на някой, който се свързва с вас по този начин.

Изтегляйте приложения само от официални платформи: Въпреки че фалшивите приложения могат да попаднат в Google Play Store или Apple App Store, по-безопасно е да изтегляте приложения от тези платформи, отколкото другаде.

Направете вашето проучване: Най-популярните криптовалути не са измами. Но ако не сте чували за определена криптовалута, проучете за нея – вижте дали има бяла книга, която можете да прочетете, разберете кой я управлява, как работи и потърсете истински отзиви и препоръки.

Твърде хубаво ли е, за да е истина: Компаниите, които обещават гарантирана възвръщаемост или да ви направят богати за една нощ, вероятно са измамници. Ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, действайте внимателно.

И накрая, както при всяка инвестиционна възможност, никога не инвестирайте пари, които не можете да си позволите да загубите. Дори и да не сте измамени, криптовалутата е нестабилна и спекулативна, така че е важно да разберете рисковете.

Какво да направите, ако станете жертва на крипто измама


Да станете жертва на измама с криптовалута може да бъде опустошително и е важно да действате бързо, ако сте извършили плащане или сте разкрили лична информация.

Свържете се незабавно с вашата банка, ако имате:

  • Направете плащане с дебитна или кредитна карта.
  • Направено плащане по банков път.
  • Споделени лични данни за себе си.

Крипто измамниците често продават детайлите, които са взели, на други престъпници. Затова е от съществено значение да промените своите потребителски имена и пароли навсякъде, за да предотвратите по-нататъшни щети. Ако сте жертва на крипто измама в социалните медии, можете да съобщите за това на съответната платформа за социални медии. В зависимост от това къде живеете, можете да докладвате за измами на съответния орган във вашата юрисдикция – например в САЩ това би била Федералната търговска комисия. Други страни имат свои собствени еквиваленти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *