• вт. мар. 28th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Бинанс – историята зад най-голямата крипто борса

Binance

Бинанс (Binance) е най-голямата борса за криптовалута в света, ако се измерва с дневен обем на търговия. Тази масивна платформа е основана през 2017 г. от Changpeng Zhao (по-известен като „CZ“) в Китай и оттогава се превърна в лидер в крипто пространството.

Първоначално работещ като дизайнер на системи за високочестотна търговия за борсови брокери, Changpeng Zhao беше добре подготвен да навлезе в начинаещата крипто сфера и да стане един от световните лидери. След стартирането през 2017 г. Binance щеше да обикаля из централата си в различни страни, надявайки се да избегне съдебни действия и надзор. В крайна сметка компанията ще се установи на Каймановите острови със свързана компания, Binance.us, разположена в Съединените щати.

До януари 2018 г. Binance вече се превърна в най-голямата борса за криптовалути в света с милиарди долари ежедневна търговия. През 2021 г. компанията достигна пиков 24-часов обем от над $76 милиарда, надминавайки далеч всички конкуренти. Освен това стартирането на BNB, създадения от Binance крипто-токен, скоро се превърна в третия най-търгуван токен в света, след само биткойн и етериум.

В момента Binance е въвлечена в международни спорове, свързани с пране на пари, измами, споделяне на клиентски данни и др. Въпреки това, той запазва първото си място като борса за криптовалута с най-голям обем в света със значителна разлика.

Основаването на Binance: Как се случи

Binance е основана, когато изпълнителният директор Changpeng Zhao създаде платформата, за да предостави на потребителите възможността да търгуват пари и да подобряват живота на другите свободно.

Главният изпълнителен директор Changpeng Zhao имаше значителна преднина в областта и беше прекарал години, работейки в компания, която изграждаше системи за високочестотна търговия за борсови посредници в Китай. През 2013 г. Changpeng Zhao се присъединява към Blockchain.info, компания за крипто портфейли, като член на техния екип. Освен това Changpeng Zhao прекара една година в OKCoin, платформа, предназначена за спот търговия между фиатни и криптовалути. Този опит и история с платформи за търговия и инвестициите в ранни платформи за криптовалута позволиха на компанията да развие значителна преднина сред своите международни конкуренти.

Въпреки че първоначално компанията е основана в Китай, тя започва да търси различни варианти, когато китайското правителство започва да репресира търговията с криптовалута през 2017 г. Първоначално се премества в Япония, отваря офис в Малта и подписва документация на Бермудските острови, финансите най-накрая се позиционират на Каймановите острови.

В момента компанията и нейните филиали работят по целия свят.

Бинанс през годините

2017

Binance е основана през 2017 г. от настоящия главен изпълнителен директор Changpeng Zhao. Първоначално беше основана в Китай, но в крайна сметка премести своите сървъри в Япония до септември 2017 г., когато китайското правителство започна силно да регулира крипто пазара. През юни компанията пусна свой собствен токен, BNB. По-късно той ще стане третият най-търгуван токен в света.

2018

До 2018 г. Binance вече се превърна в най-голямата борса за криптовалута в света, с пазарна капитализация над 1,3 милиарда долара. През март компанията се опита да премести централата си в Малта, тъй като Япония започна да въвежда по-строги крипто регулации. Освен това компанията ще започне работа с документи в Бермудите и Малта за разработване на платформа за търговия със сигурност. През същата година компанията обяви Binance Jersey, отделно предприятие от Binance, което се намира в Джърси, островна държава близо до бреговете на Франция. Binance Jersey ще позволи на Binance да предлага обмен на фиатни криптовалути, използвайки британския паунд и еврото.

2019

През януари 2019 г. Binance си партнира със Simplex, за да предложи крипто покупки с дебитна или кредитна карта. През май беше обявено, че компанията е била жертва на атака, при която са откраднати 40 милиона долара. През септември компанията започна да предлага безсрочни фючърсни договори, позволяващи 125 пъти ливъридж върху договорите. Освен това Binance.us стартира в почти всички Съединени щати.

2020

През октомври 2020 г. служители на Forbes публикуваха документи, според които Чангпенг Джао е създал структура, предназначена да заблуждава американските регулатори и да печели от инвеститори в страната. През септември компанията стартира BSC, или Binance Smart Chain, блокчейн екосистема.

2021

През май 2021 г. Binance беше разследван от IRS и Министерството на правосъдието на САЩ за потенциално пране на пари и избягване на данъци. Тези разследвания ще продължат и в момента продължават.

2022

През февруари 2022 г. Binance зае голяма позиция от 200 милиона долара във Forbes, компанията, която публикува документи само няколко години по-рано. Същата година компанията също така обяви, че няма да прекрати дейността си в Русия, в рязък контраст с останалия свят. По-късно тази позиция ще се промени, тъй като те започнаха да ограничават руснаците с повече от 10 000 евро да търгуват на платформата.

Кои са най-важните изобретения от Binance?

Крипто обмен

Основният продукт на Binance е неговата борса за криптовалута. Чрез Binance Exchange потребителите могат да купуват криптовалути с фиат, както и да купуват, търгуват и продават около 500 токена. В момента Binance.us предлага търговия с около 50 токена.

BNB

BNB е официалната криптовалута за платформата Binance. След стартирането си през 2017 г., BNB скоро се превърна в третия най-търгуван токен по обем в света, след само Bitcoin и Ethereum. BNB може да се използва за плащане на такси на платформата и е метод на плащане за различни компании, включително пътувания, развлечения и финансови услуги.

BSC

BSC или Binance Smart Chain е паралелна верига, създадена заедно с Binance Chain. BSC е създаден, за да работи безпроблемно с Ethereum, да действа като доказателство за заложен авторитет (консенсус на PoSA) и допълнително да задълбочи обхвата на свързаните DApps, които работят с помощта на BNB и BNB Smart Chain.

Как Binance прави пари?

Binance, подобно на повечето борси, прави пари от такси за транзакции, натрупани за всяка търговия, инициирана на платформата. Освен това компанията получава средства от продажбата на собствения си токен, BNB. Допъкомпанията определя таксите за търговия според вида на търгуваната валута, месечния обем и нивото на клиента, иницииращ търговията. Binance има нетен доход от 900 милиона долара през 2020 г.

Придобивания на Binance

2018: Trust Wallet – неразкрит

Binance придоби Trust Wallet, американска компания, през юли 2018 г. Trust Wallet е голям портфейл за криптовалута, който работи на мобилни телефони, а именно Android и iOS. Покупката на Trust Wallet позволи на компанията да разшири допълнително своите предложения за потребителите.

2019: Binance JEX – Неразкрит

Binance придоби Binance JEX, базирана в Сингапур компания, през септември 2019 г. Binance JEX е крипто фючърсни опции и платформа за обмен. Придобиването на Binance JEX позволи по-нататъшното разширяване на борсата и търговията с фючърси.

2019: WazirX – неразкрит

Binance придоби WazirX, индийска компания, за неразкрита сума през ноември 2019 г. WazirX беше водещата биткойн борса в Индия. Придобиването позволи по-нататъшно разширяване на индийските пазари.

2019: DappReview – неразкрит

Binance придоби DappReview, китайска компания, за неразкрита сума през декември 2019 г. DappReview беше сайт за класиране, който класира различни децентрализирани платформи за приложения. Придобиването позволи на компанията да се разшири на пазара на DApp и да създаде съдържание.

2020: BxB – неразкрит

Binance придоби BxB, южнокорейска компания, през март 2020 г. BxB е създател на стабилни монети, който предлага глобално достъпни стабилни монети, обезпечени 1:1 от корейски вон. Придобиването позволи на компанията да навлезе допълнително на южнокорейския пазар и да разшири своите предложения и опит за стейбълкойни.

2020: CoinMarketCap – 400 милиона долара

Binance придоби CoinMarketCap, американска компания, за $400 милиона през април 2020 г. CoinMarketCap предоставя данни за криптовалути, помагайки на потребителите да формират мнения и да бъдат в крак с различни крипто събития и новини. Придобиването допълнително позволи на компанията да създава крипто съдържание и да събира данни за крипто тенденциите.

2020: Swipe.io – неразкрит

Binance придоби Swipe.io, английска компания, за неразкрита сума през юни 2020 г. Swipe.io е крипто портфейл, който предлага кредитни карти, финансирани от крипто към фиат. Придобиването позволява на компанията да навлезе допълнително на английския пазар и да започне да създава финансови продукти, използващи крипто.

Забележителни противоречия на Binance

2019: Пробив в сигурността

През май 2019 г. Binance претърпя пробив в сигурността, при който хакери откраднаха 7000 биткойна, на стойност около 40 милиона долара по това време. Клиентите бяха възстановени чрез сметката SAFU (Фонд за сигурни активи на потребители.)

2020: Измамна корпоративна структура

През октомври 2020 г. служители на Forbes публикуваха документация, в която се твърди, че структурата на Binance е умишлено подвеждаща и е предназначена да заблуди американските регулатори. Освен това имаше за цел да покаже на потребителите как да заобиколят IP блокирането, поставено на компанията.

2021: Разследване на IRS

През 2021 г. IRS и Министерството на правосъдието на Съединените щати започнаха прегледи на Binance след обвинения в измама, пране на пари и укриване на данъци. Все още се водят разследвания.

2022: Руски санкции

През 2022 г. Binance отказа да замрази руски сметки на фона на руската инвазия в Украйна. По-късно те смекчиха позицията си и замразиха сметки с 10 000 евро или повече.

One thought on “Бинанс – историята зад най-голямата крипто борса”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *