• вт. мар. 28th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Историята на Биткойн, първата криптовалута

Bitcoin

Биткойн трансформира начина, по който мислим за парите. Но как започна?

Идеята за биткойн се появи за първи път по време на сътресенията при голямата рецесия от 2008 г

От скромното начало през 2008 г. до ценовия си връх през 2021 г., биткойн (BTC) превзе инвеститорите и света. За малко повече от десетилетие първата криптовалута се повиши, срина, повиши и падна отново, отново и отново, по пътя към цена от десетки хиляди.

Биткойн е децентрализиран електронен обмен от тип peer-to-peer. Това означава, че хората могат да изпращат пари директно един на друг без банка или трета страна като посредник. Биткойн е създаден, за да не се налага хората да разчитат на държавни или финансови институции, за да извършват финансови транзакции. Биткойн позволява на потребителите да извършват транзакции помежду си, използвайки биткойн блокчейна, който разчита на метод за доказателство за работа при проследяване и проверка на транзакции.

Днес биткойн е най-популярната криптовалута в света и някои защитници смятат, че един ден може да замени физическите пари в брой. Въпреки че биткойнът не е перфектен, инвеститорите са оптимисти за развитието, направено от създаването на крипто. Ръстът на биткойн обедини пламенна общност, която е развълнувана от възхода на криптовалутата и възможностите, които тя ще предостави на инвеститорите и бизнеса. Биткойн също вдъхнови развитието на хиляди други криптовалути. Ето как биткойн го направи и накъде се насочва:

  • Кога започна?
  • История на цената.
  • Биткойн днес.
  • Биткойн утре.

Началото

Биткойн беше създаден от сътресенията на Голямата рецесия през 2008 г., когато недоверието към банките и тяхната роля във финансовата система нарастваха. Индивид или група от хора под името Сатоши Накамото издаде бяла книга за справяне с централизирания контрол на парите и доверието, необходимо при боравене с парите на гражданите.

В традиционната финансова система транзакциите могат да бъдат отменени или трети страни да се намесят, а транзакционните разходи могат да се увеличат. Биткойн беше представен като начин за транзакция без използване на трета страна. По-скоро системата Bitcoin използва криптографско доказателство, за да поддържа целостта на мрежата, вместо да разчита на трети страни, банки и други институции.

На 3 януари 2009 г. блокчейнът стартира, когато първият блок, наречен генезис блок, беше добит. Първата тестова транзакция се проведе около седмица по-късно.

„През първите няколко месеца от съществуването си той можеше да бъде получен само от миньори, валидиращи блокчейна“, казва Четан Чаула, асистент по предприемачество в North Central College в Нейпървил, Илинойс, който изследва криптовалутите и блокчейна.

В този момент биткойн няма реална парична стойност, казва Марк Грабовски, доцент в университета Аделфи, който преподава курс по биткойн и е автор на „Криптовалути: Учебно ръководство за цифровите пари“. Копачите – ползващи мощни компютри, които решават сложни математически проблеми, за да разкрият нови биткойни и да проверят дали предишните биткойн транзакции са легитимни и точни – са търгували с биткойн само за забавление.

Отнема повече от година, за да се осъществи първата икономическа транзакция, когато мъж от Флорида договори две пици Papa John, оценени на $25, доставени за 10 000 BTC на 22 май 2010 г. „Тази транзакция по същество установи първоначалната реална -световна цена или стойност на биткойн при 4 биткойна за пени“, казва Грабовски.

Днес и това количество биткойн има стойност от близо 400 милиона долара. В чест на този ключов момент феновете и поддръжниците на криптовалутата наричат ​​22 май „Ден на пицата“.

„В първите дни транзакциите с биткойни бяха договорени в интернет форуми с хора, които обменяха стоки и услуги в замяна на биткойн“, казва Гарет Фуро, партньор в Wilshire Phoenix, базирана в Ню Йорк фирма за управление на инвестиции. „Стойността на биткойн първоначално беше произволна.“

След това, през 2011 г., копачи и програмисти започнаха да изграждат други мрежи, като Ethereum

и Litecoin, и започнаха да подобряват кода зад блокчейна на биткойн, адаптирайки го за различни приложения, казва Фуро.

„Тази по-широка база от приложения доведе повече хора, което допринесе отчасти за увеличаването на възприеманата стойност на биткойн“, казва той. „Също така имаше увеличение в използването на биткойн като валута, след като избрани бизнеси започнаха да приемат актива заедно с традиционната валута.“

След като биткойн стана достъпен на борсите през 2010 г., стана по-лесно да се купуват, продават, търгуват и съхраняват. Благодарение на тези борси биткойнът има надеждна цена спрямо щатския долар. Той дори е официално приет като законно платежно средство в Ел Салвадор заедно с долара.

История на цената

„Историята на биткойн до голяма степен е история на астрономически растеж, прекъсван от няколко сериозни ценови съкращения“, казва Питър К. Ърл, икономист и научен сътрудник в Американския институт за икономически изследвания.

През февруари 2011 г. цената на Биткойн премина прага от $1. „През първите няколко години, докато растеше, цената му беше под $2“, казва Крис Марсалек, главен изпълнителен директор на Crypto.com. „През юни 2011 г. достигна първия си балон, като скочи до около $31, преди да потъне обратно до едноцифрения диапазон.“

Почти две години по-късно, през април 2013 г., Bitcoin достигна $200. До края на ноември същата година беше на стойност повече от 1000 долара. След това се повиши до $10 000 през ноември 2017 г. и чак до максималната си цена близо до $68 990 през ноември 2021 г. Това не означава, че вървеше гладко.

През 2017 г. се смяташе, че биткойнът е в балон, като инвеститорите плащат премия, за да притежават биткойн. Балонът за 2017-2018 г. беше основно воден от бума на първоначалните предложения за монети или ICO, казва Фуро. Някои пазарни ветерани сравняват биткойн балона с интернет бума в края на 20 век.

„Всички от вашия съсед до най-богатите мениджъри на хедж фондове говореха за биткойн или някакъв алткойн, нова мрежа или протокол“, казва Фуро. „Манията по ICO донесе милиарди долари в крипто пространството. Инвеститорите видяха драстичен спад на стойността на монетите в първите месеци на 2018 г., когато цените се сринаха на фона на несигурност, измами и липса на вяра, наред с други психологически и технически фактори.“

След падането на стойността на биткойн около криптовалутата се появи това, което бихте могли да наречете „по-зрял пазар“. „Fidelity навлезе в попечителското пространство и националните банки получиха разрешение да пазят цифрови активи“, казва Фуро.

„Поради тези развития пазарът за биткойн стана сравнително зрял“, казва той. „Съществуват интелигентни и ефективни борси и основните играчи от институционален клас. Приемат необходимите мерки за създаване на устойчив и жизнеспособен пазар за търговия и инвестиране на биткойн и други криптовалути.“

Биткойн днес

Днес един биткойн струва около 23 000 долара. Това е далеч от най-високото си ниво за всички времена, но също и далеч от дъното след пика през 2018 г. от малко над $3000.

Самоличността на създателя на биткойн остава загадка. „До ден днешен никой не знае кой е или е бил Сатоши Накамото“, казва Ърл. „Това е тема не само за дебат, но и за спекулации и – може би неизбежно – теории на конспирацията.“

Тези теории изобилстват, включително, че биткойн всъщност е „изработка на скункс“ или таен проект на голяма организация като Alphabet Inc. (GOOG, GOOGL) или разузнавателна агенция, казва Ърл. „Други вярват, че това е „проект с капани“, който, когато стане достатъчно голям, злонамерена партия, която търпеливо е чакала повече от десетилетие, внезапно ще овладее контрола.“

За Ърл по-важно от историята на Биткойн е неговото „свидетелство за две отдавна оспорвани гледни точки: Първо, че парите са благо като всяко друго и второ, че парите могат да се появят в резултат на пазарен процес“.

Въпреки че биткойн все още се превръща в средство за съхранение на стойност и разчетна единица, криптовалутите до голяма степен са погребали „идеята, че парите по някакъв начин не са пари, освен ако не се приемат като плащане за данъци“, казва Ърл. (IRS не приема биткойни.)

Биткойн – парите, които не подлежат на контрол

Биткойн утре

И така, какво очаква бъдещето на биткойн? Никой не може да каже със сигурност, но Фуро вижда, че това е светло и вълнуващо място. „Инвестиционните средства, които са иновативни, рентабилни и прозрачни, се доближават до реалността и ще помогнат инвестирането в криптовалута да стане още по-достъпно“, казва той. „Този ​​достъп ще съперничи на този на традиционните пазари.“

Просто имайте предвид, че никои инвестиции, не са без риск. Ако има един урок, който може да се извлече от историята на биткойн, той е, че това, което се покачва, също може да падне, и то да падне бързо. Криптовалутите са идея за еднин по-справедлив живот и разпределение на благата, без да позволява чужда намеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *