• вт. мар. 28th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Етериум ( Ethereum ) – криптовалута и още нещо

Основата за нашето цифрово бъдеще – Етериум

Пълно ръководство за начинаещи за това как работи Ethereum, предимствата, които носи и как се използва от милиони хора по света.

Ethereum е технология за изграждане на приложения и организации, държане на активи, транзакции и комуникация, без да се контролира от централен орган. Няма нужда да предоставяте всичките си лични данни, за да използвате Ethereum – вие запазвате контрола върху собствените си данни и това, което се споделя. Ethereum има своя собствена криптовалута, Ether, която се използва за плащане на определени дейности в мрежата Ethereum.

Все още сте объркани? Нека обясним всичко стъпка по стъпка.

Какво е криптовалута?

Крипто (съкратено от криптовалута) е нова форма на цифрови пари, захранвана от криптография.

Всичко започна през 2008 г. с биткойн. Можете да го използвате, за да изпращате средства до всеки навсякъде по света. Това, което направи крипто по-различно от нормалните банкови преводи или други финансови услуги като Paypal или Alipay, е, че за първи път нямаше посредник.

Чакай, какво е посредник?

Посредникът е централен орган като банка или правителство, който се намесва в транзакция между подателя и получателя. Те имат властта да наблюдават, цензурират или отменят транзакции и могат да споделят чувствителните данни, които събират за вас, с трети страни. Те също така често диктуват до кои финансови услуги имате достъп.

Нещата са различни с крипто. Транзакциите свързват директно подателя и получателя, без да се налага да се занимавате с централен орган. Никой друг няма да има достъп до вашите средства и никой не може да ви каже какви услуги можете да използвате. Това е възможно благодарение на блокчейн технологията, върху която работят криптовалутите.

Каква е разликата между Ethereum и Bitcoin?

Стартиран през 2015 г., Ethereum се основава на иновациите на биткойн, с някои големи разлики.

И двете ви позволяват да използвате цифрови пари без доставчици на плащания или банки. Но Ethereum е програмируем, така че можете също да създавате и внедрявате децентрализирани приложения в неговата мрежа.

Програмируемостта на Ethereum означава, че можете да създавате приложения, които използват блокчейна за съхраняване на данни или контрол на това, което приложението ви може да прави. Това води до блокчейн с общо предназначение, който може да бъде програмиран да прави всичко. Тъй като няма ограничение за това, което Ethereum може да прави, това позволява да се случват големи иновации в мрежата на Ethereum.

Докато Bitcoin е само платежна мрежа, Ethereum е по-скоро като пазар на финансови услуги, игри, социални мрежи и други приложения, които зачитат вашата поверителност и не могат да ви цензурират.

Какво може да направи Ethereum?

Банкиране за всеки – Не всеки има достъп до финансови услуги. Но всичко, от което се нуждаете за достъп до Ethereum и неговите продукти за кредитиране, вземане на заеми и спестявания, е интернет връзка.

По-конфиденциален интернет – Не е необходимо да предоставяте всичките си лични данни, за да използвате приложение на Ethereum. Ethereum изгражда икономика, основана на стойност, а не на наблюдение.

Peer-to-peer мрежа – Ethereum Ви позволява да премествате пари или да правите споразумения директно с някой друг. Не е необходимо да минавате през фирми посредници.

Устойчив на цензура – Никое правителство или компания няма контрол върху Ethereum. Тази децентрализация прави почти невъзможно някой да ви спре да получавате плащания или да използвате услуги на Ethereum.

Търговски гаранции – Клиентите имат сигурна, вградена гаранция, че средствата ще сменят собственика си само ако предоставите това, което е договорено. По същия начин разработчиците могат да бъдат сигурни, че правилата няма да се променят за тях.

Всички продукти са композируеми – Тъй като всички приложения са изградени на една и съща блокова верига със споделено глобално състояние, те могат да се изграждат едно от друго (като лего). Това дава възможност за по-добри продукти и изживявания, които се създават през цялото време.

Защо да използвам Ethereum?

Ако някога сте изпращали пари в чужбина (или планирате да го направите) или е трябвало да се тревожите за бъдещето на активите си поради външни сили извън вашия контрол там, където живеете, или сте били уморени от многобройните ограничения и такси, наложени от традиционните финансови институции за ежедневни транзакции, може да се интересувате какво предлагат криптовалутите.

Имайте предвид, че Ethereum е история, която все още се пише и много повече причини да го използвате се откриват, докато се развива и развива с течение на времето.

Запознайте се с ether, криптовалутата на Ethereum

Ethereum има собствена криптовалута, наречена етер (ETH). Тя е изцяло цифрова и можете незабавно да я изпратите до всеки навсякъде по света. Доставката на ETH не се контролира от правителство или компания – тя е децентрализирана и напълно прозрачна. Нови монети (наричани също токени) се създават само от миньори и стейкъри, които поддържат мрежата.

Всяко действие в мрежата Ethereum изисква определено количество изчислителна мощност. Тази такса се заплаща под формата на етер. Това означава, че имате нужда от поне малко количество ETH, за да използвате мрежата.

Къде да купя ETH

Можете да закупите ETH от борси или директно от портфейли.
Проверете кои услуги можете да използвате според това къде живеете.

Централизирани борси

Борсите са фирми, които ви позволяват да купувате криптовалута, използвайки традиционни валути. Те имат попечителство над всеки ETH, който купувате, докато не го изпратите до портфейл, който контролирате. От BG Financier Ви препоръчваме да ползвате борсите само при покупка и продажба, а през останалото време Вашето крипто да стои на портфейл. Една от най-големите криптоборси е Binance. Регистрирайки се от тук, Вие ще получите и реферален бонус.

Друга опция за закупуване на крипто са Децентрализирани борси (DEX)

Децентрализираните борси са отворени пазари за ETH и други токени. Те свързват директно купувачи и продавачи.

Вместо да използват доверена трета страна за защита на средствата в транзакцията, те използват код. ETH на продавача ще бъде прехвърлен само когато плащането е гарантирано. Този тип код е известен като умен договор.

Това означава, че има по-малко географски ограничения, отколкото при централизираните алтернативи. Ако някой продава това, което искате, и приема метод на плащане, който можете да предоставите, можете да започнете. DEX могат да ви позволят да купувате ETH с други токени, PayPal или дори лични доставки в брой.

Ще ви трябва портфейл, за да използвате DEX.

Портфейли

Някои портфейли ви позволяват да купувате крипто с дебитна/кредитна карта, банков превод или дори Apple Pay. Прилагат се географски ограничения.

Какво мога да правя с ETH монети?

Оказва се, много неща! Едно от най-известните приложения на технологията Ethereum е децентрализираното финансиране (DeFi), което отваря цели области на банкови услуги за всеки с интернет връзка. Можете да използвате своя етер като обезпечение за теглене на заеми или осигуряване на ликвидност, за да спечелите лихва върху средствата си.

Кой управлява Ethereum?

Ethereum не се контролира от нито един субект. Той съществува единствено чрез децентрализираното участие и сътрудничество на общността. Ethereum използва възли (компютър с копие на блокчейн данните на Ethereum), управлявани от доброволци, за да заменят отделни сървърни и облачни системи, притежавани от големи интернет доставчици и услуги.

Тези разпределени възли, управлявани от физически лица и фирми по целия свят, осигуряват устойчивост на мрежовата инфраструктура на Ethereum. Следователно е много по-малко уязвим на хакове или спирания. От стартирането си през 2015 г. Ethereum никога не е претърпял прекъсване. Има хиляди отделни възли, работещи в мрежата на Ethereum. Това прави Ethereum една от най-децентрализираните криптовалути, на второ място след биткойн.

Какво представляват интелигентните договори?

Интелигентните договори са просто компютърни програми, живеещи в блокчейна Ethereum. Те се изпълняват само когато са задействани от транзакция от потребител (или друг договор). Те правят Ethereum много гъвкав в това, което може да прави, и го отличават от другите криптовалути. Тези програми са това, което сега наричаме децентрализирани приложения или dapps.

Използвали ли сте някога продукт, който е променил условията си за обслужване? Или сте премахнали функция, която сте намерили за полезна? След като интелигентен договор бъде публикуван в Ethereum, той ще бъде онлайн и ще работи, докато съществува Ethereum. Дори авторът не може да го свали. Тъй като интелигентните договори са автоматизирани, те не дискриминират нито един потребител и са винаги готови за използване.

Популярни примери за интелигентни договори са приложения за кредитиране, децентрализирани борси за търговия, застраховки, приложения за групово финансиране – общо взето всичко, за което се сетите.

Магията зад dapps

Dapps може да изглеждат като обикновени приложения, но зад кулисите те имат някои специални качества, защото наследяват всички суперсили на Ethereum. Ето какво прави dapps различни от приложенията.

Без собственици

Веднъж внедрен в Ethereum, кодът на dapp не може да бъде свален. И всеки може да използва функциите на dapp. Дори ако екипът зад dapp се разпадне, пак можете да го използвате. Веднъж на Ethereum, той остава там.

Без цензура

Не можете да бъдете блокирани да използвате dapp или да изпращате транзакции. Например, ако Twitter беше на Ethereum, никой не можеше да блокира акаунта ви или да ви попречи да туитвате.

Вградени плащания

Тъй като Ethereum има ETH, плащанията са естествени за Ethereum. Разработчиците не трябва да отделят време за интегриране с трети страни доставчици на плащания.

Свържи и започни

Кодът на Dapp често е отворен и съвместим по подразбиране. Екипите редовно изграждат, използвайки работата на други екипи. Ако искате да позволите на потребителите да разменят токени във вашето приложение, можете просто да включите кода на друго приложение.

Подкрепено от криптография

Криптографията гарантира, че нападатели не могат да фалшифицират транзакции и други dapp взаимодействия от ваше име. Вие разрешавате действията на dapp с вашия акаунт в Ethereum – обикновено чрез вашия портфейл – така че вашите идентификационни данни да останат в безопасност.

Без престой

След като dapp е активен на Ethereum, той ще се срине само ако самият Ethereum се срине. Мрежите с размера на Ethereum са известни като трудни за атака.

Как работят dapps

Dapps имат своя бекенд код (интелигентни договори), работещ в децентрализирана мрежа, а не в централизиран сървър. Те използват блокчейн Ethereum за съхранение на данни и интелигентни договори за своята логика на приложението.

Интелигентният договор е като набор от правила, които съществуват във веригата, за да могат всички да го видят и да работят точно според тези правила. Представете си вендинг машина: ако я снабдите с достатъчно средства и правилния избор, ще получите артикула, който искате. И подобно на вендинг машините, интелигентните договори могат да държат средства подобно на вашия акаунт в Ethereum. Това позволява на кода да посредничи при споразумения и транзакции.

След като dapps са внедрени в мрежата на Ethereum, не можете да ги промените. Dapps могат да бъдат децентрализирани, защото се контролират от логиката, записана в договора, а не от физическо лице или компания.

Чух, че крипто се използва като инструмент за престъпна дейност. Това истина ли е?

Като всяка друга форма на пари, част от тях ще бъдат злоупотребени. Въпреки това, тъй като всички транзакции на Ethereum се извършват на отворен блокчейн, често е по-лесно за властите да проследяват незаконна дейност, отколкото би било в традиционната финансова система, което вероятно прави Ethereum по-малко привлекателен избор за онези, които предпочитат да останат незабелязани.

Крипто се използва много по-малко от фиатните валути за престъпни цели според ключовите констатации на неотдавнашен доклад на Европол, Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането:

„Използването на криптовалути за незаконни дейности изглежда представлява само малка част от цялостната икономика на криптовалутите и изглежда сравнително по-малко от количеството незаконни средства, включени в традиционните финанси.“

Какво ще кажете за консумацията на енергия на Ethereum?

В момента Ethereum използва механизъм за доказателство за работа, който консумира голямо количество енергия. През следващите месеци (3-то/4-то тримесечие на 2022 г.) Ethereum ще претърпи най-голямата си актуализация досега и ще премине към механизъм за доказване на залог, което значително ще намали въздействието върху околната среда, което оказва.

Тази актуализация ще намали енергията, необходима за защита на Ethereum с около 99,95%, създавайки по-сигурна мрежа за много по-малки въглеродни разходи. Това ще направи Ethereum наистина нисковъглероден блокчейн, като същевременно ще повиши неговата сигурност и мащабируемост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *