• вт. май 30th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Надграждането на Ethereum може да затрудни загубата на цялата ви крипто

Ethereum Update

Абстракцията на акаунта – концепция, възприета наскоро от Visa – може да направи портфейлите на Ethereum значително по-лесни за потребителя.

Разработчиците на Ethereum работят усилено, опитвайки се да направят своя блокчейн по-удобен за потребителя.

Един от недостатъците на крипто е скъпостта на обикновените грешки. Например, ако потребител загуби ключовете за своя крипто акаунт, той може да загуби достъп до своите крипто притежания завинаги. Пред лицето на този и други потенциални капани е много по-лесно да загубите парите си в крипто, отколкото в традиционното банкиране.

Разработчиците на блокчейн все повече осъзнават, че човешката грешка е неизбежна, което означава, че ще бъде трудно да се прокара криптовалутата в мейнстрийма без предпазни устройства и по-лесна употреба. Едно от тези нововъведения е концепция, наречена „Абстракция на акаунт“.

Абстракцията на акаунт (AA) има за цел да използва интелигентни договори за изпълнение на крипто транзакции, като създава определени правила за валидност. С AA потребителите няма да трябва да подписват всяка транзакция с частните си ключове.

„Ще бъдем в момент в бъдещето, когато използването на акаунт в

ще бъде също толкова лесно, колкото използването на банка“, каза Кристоф Газо, съавтор на предложение за подобряване на Ethereum (EIP) на AA . „Хората няма да се налага да правят този компромис като „Хей, знаете ли, харесвам децентрализацията, но също така е мъка да използвам Ethereum.“

В крайна сметка, чрез AA, разработчиците искат да направят Ethereum толкова използваем, колкото традиционната фиатна банкова сметка, така че потребителите да могат да извършват транзакции по-лесно, да програмират автоматични плащания на сметки и др.

Но преди да разберем как АА може да промени естеството на начина, по който някой може да използва крипто, е важно да разберем как транзакциите на Ethereum работят днес.

Акаунти в Ethereum: EOA и CA

В Ethereum потребителите имат възможността да създават два типа акаунти: външни притежавани акаунти (EOA) и договорни акаунти (CA). Двата типа акаунти се различават по отношение на начина, по който инициират транзакции в мрежата на Ethereum.

EOA, типичният тип акаунт за потребителите на Ethereum, е типът акаунт, който използвате, ако сте използвали доставчик на портфейл като MetaMask.

С EOA потребителите получават чифт ключове: публичен и частен ключ. Всеки може да изпраща средства към EOA, използвайки неговия публичен ключ. Но само собственикът на акаунта – всеки, който има достъп до частния ключ на акаунта, който трябва да се пази в тайна – може действително да инициира транзакции от акаунта.

CA, по-известни като „интелигентни договори“, са като мини компютърни програми, които живеят в мрежата Ethereum. Тези акаунти се контролират от код – не от частни ключове – но не могат сами да инициират транзакции; EOA трябва да изпрати транзакция (която можете да си представите като съобщение или инструкция) до CA, за да може той да извършва свои собствени транзакции.

Проблемът с EOA се свежда до човешка грешка. „Един ключ има пълен администраторски контрол върху акаунта ви“, каза Газо, съавтор на EIP 4337. „Ако го загубите, жалко, вие сте загубили целия контрол върху акаунта си завинаги.“

Ако загубите частен ключ за акаунт в EOA, няма бюро за помощ или процес за възстановяване на ключ (като бутон за „нулиране на парола“), който може да ви помогне да възвърнете достъпа до вашите средства.

„Хората са най-големият пропуск в сигурността при управлението на акаунти в Ethereum“, добави Газо. Въпреки че няма конкретни данни за това колко ETH се губи поради забравени ключове, биткойн акаунтите използват подобна система на частни ключове като тази в Ethereum. Според доклад на Chainalysis до 23% от всички биткойни в обращение (или около 3,79 милиона BTC) могат да бъдат загубени завинаги поради забравени ключове.

И забравените ключове не са единственият проблем. Ако някой (помислете, хакери) се докопа до личния ключ на човек, той получава пълен контрол върху средствата на този човек.

Как работи абстракцията на акаунта?

Account Abstraction адресира недостатъците на EOA, като ги слива с CA – позволявайки на хората да създават потребителски акаунти с вградени механизми за безопасност и други специални функции за проверка на транзакции.

Както съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин описа в публикация в блог от 2021 г., „вместо [кодът на интелигентен договор] да се използва само за внедряване на логиката на приложенията, той също ще се използва за прилагане на логиката за проверка (nonces, подписи…) на индивидуални потребителски портфейли”

При абстракция на акаунт потребителските акаунти могат да бъдат програмирани да включват системи за социално възстановяване, при които няколко души – всеки със собствен ключ – имат способността да върнат акаунт на собственика му, ако собственикът загуби достъп до частния ключ.

Човек може също така да създаде „мултисиг портфейли“, които предават собствеността върху акаунта на група – изисквайки множество различни страни да подписват транзакции като вид допълнителен слой на сигурност.

Сметките по AA също биха могли да избегнат някои от другите твърдо кодирани ограничения на EOA. Те биха могли например да определят как потребителите плащат такси за газ. В момента, съгласно EOA на Ethereum, потребителите трябва да плащат газ в етер (ETH). Но с AA човек може да избере да използва различна криптовалута, с която да плаща газ, или можете да назначите някой друг (като родител или приятел) да плаща таксите за газ.

Всички тези системи са възможни за внедряване днес с помощта на CA, но със значителна степен на сложност и режийни разходи (т.е. разходи за газ) поради изискването всички транзакции да се инициират от EOA.

Как да постигнете пълно внедряване на абстракция на акаунт?

Има куп предложения, които имат за цел да добавят AA към Ethereum, като най-известното е EIP-4337. „Това наистина е първото предложение, което постига абстракция на акаунт, без да се изисква хард форк“, каза Газо.

Основното предимство на EIP-4337 е, че внедряването му няма да изисква промени в основния протокол на Ethereum. Предложението просто ще добави нов слой за абстракция на акаунта върху основния протокол на Ethereum – позволявайки на доставчиците на портфейли да създават акаунти, притежавани от потребителите, които използват интелигентни договори, за да определят правилата за иницииране на транзакции.

Така че, ако всички тези инструменти са налични в момента, защо абстракцията на акаунта не е по-разпространена?

Отговорът на това е инерцията. Очевидно не е лесно да създадете нов портфейл, да го стартирате и да го изпратите на хората. „Да убедиш хората да изпробват нови технологии, нови портфейли, е много трудна задача“, добави Газо. Ето защо хората, които първоначално започват своето крипто пътешествие, се обръщат към нещо, което съществува от по-дълго време или е тествано в битки, като портфейл MetaMask.

Така че намирането на хора за внедряване на тези нови технологии изглежда е най-голямото затруднение за абстракцията на акаунта. Но приливът за това изглежда се променя.

Какво се готви с Abstraction на акаунт?

Някои слоеве 2 на Ethereum водят пътя за естествено интегриране на AA. StarkWare, компанията зад блокчейна StarkNet, вече работи с Account Abstraction. Ели Бен-Сасон, съосновател и президент на StarkWare, каза на CoinDesk, че абстракцията на акаунта може да се използва в бъдеще, за да „използвате вашето разпознаване на лицето или биометрични данни за основно оторизиране на [крипто] плащания“, нещо подобно на това как FaceID може да активира кредит картови плащания за потребители на iPhone. „Инфраструктурата за извършване на това вече е възможна в Starknet“, добави Бен-Сасон.

Миналия месец Visa също обяви предложението си евентуално да използва Account Abstraction за разгръщане на автоматични плащания с инфраструктура StarkNet. Това ще емулира автоматични плащания в банкова сметка за плащане на сметки, освен че сега може да се направи в блокчейна.

Други фирми, като Gnosis Chain, се стремят да интегрират Account Abstraction в своята инфраструктура. Съоснователят на Gnosis Chain Стефан Джордж каза на CoinDesk: „Бавно интересът към АА нараства, тъй като все повече разработчици и потребители осъзнават потенциала.“

Газо повтори, че 2023 г. ще бъде „годината за абстракция на акаунти“, отбелязвайки, че в момента това е една от най-широко обсъжданите теми в екосистемата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *