• пн. фев. 6th, 2023

BG Financier

инвестиция в криптовалути и акции - опознайте света на финансите

Хардуерен портфейл – как работи и как да го използвате

Хардуерните портфейли съхраняват криптовалута в офлайн или „студено“ хранилище, което означава, че не са свързани с интернет. Те са физически устройства, обикновено наподобяващи USB стик, които функционират като съкратени компютри с едно предназначение. С хардуерен портфейл крипто транзакциите се подписват цифрово в устройството с помощта на вашия личен ключ, след което се качват сигурно в блокчейна чрез крипто мост. Хардуерните портфейли започват от около $30 и могат да струват до $100. Те предоставят на потребителите пълен контрол върху техните цифрови активи, но може да са по-малко удобни от мобилните устройства или „горещите портфейли“ в някои случаи.

Ако сте решили сами да пазите някои или всичките си цифрови активи, абсолютно важно е да използвате всяка налична мярка за защита, за да защитите притежанията си. Когато се използват правилно, хардуерните портфейли са отличен начин за съхранение и защита на вашите монети.

Какво представляват хардуерните портфейли?

Хардуерните портфейли съхраняват сигурно частните ключове на крипто потребителя в офлайн или „студено“ хранилище, което означава, че не са свързани с интернет, освен когато потребителят трябва за кратко да ги свърже с компютър, за да завърши транзакция (повече за това по-късно.) Софтуер- или уеб базираните крипто портфейли са „горещи“ или постоянно онлайн, което дава на хакерите повече потенциални вектори за атака, чрез които да откраднат вашите средства. Поради това хардуерните портфейли почти навсякъде се считат за много безопасна опция за предпазване на крипто активи от неподходящи ръце.


Независимо дали използвате хардуерен или софтуерен портфейл, важно е да разберете, че вашите криптовалути всъщност не се съхраняват вътре в него по начина, по който държите фиатна валута в обикновен портфейл. Криптовалутата е просто данни, които живеят в блокчейна, а притежателите имат достъп до средствата си чрез това, което е известно като частни ключове. Всеки крипто портфейл съдържа чифт от тези ключове, един публичен и един частен. Тези ключове са сложни поредици от цифри и букви, обикновено с дължина около 25-36 знака. Публичният ключ е свободен да бъде споделян по желание, обслужвайки нещо като номер на банкова сметка. Частният ключ обаче е по-скоро като ПИН код и трябва да бъде внимателно защитен, тъй като всеки, който го има, получава пълен достъп до крипто средствата на потребителя, оттук и общият рефрен в крипто кръговете „не са вашите ключове, не е вашето крипто“.

По-новите или по-обикновени потребители на крипто може да не искат да си правят труда да мислят за неща като частни ключове или попечителство, така че много борси за криптовалута обработват услугите на портфейла от името на притежателите на сметки (известен като портфейл с попечителство). Това обаче означава, че доверявате личните си ключове на трета страна. Хардуерните портфейли, от друга страна, позволяват на потребителите да поемат сигурността на личните си ключове в свои ръце с физическо оборудване. Най-често наподобяващи USB памети, хардуерните портфейли имат малка вариация на форм-фактори и функции и тяхната единствена цел е да подписват транзакции с криптовалута офлайн и да защитават личните ключове на потребителя.

Как работят хардуерните портфейли?

Хардуерните портфейли могат да се разглеждат като силно изчистени компютри, които съществуват само за да изпълняват няколко основни, но основни функции, често съдържащи малко повече от един или два бутона и понякога малък екран. Сами по себе си хардуерните портфейли нямат начин да се свържат с интернет, което означава, че за хакерите е практически невъзможно да получат достъп до тяхното съдържание. Когато потребител изразходва крипто, разменя или по друг начин изпраща и получава активи към/от който и да е портфейл, транзакцията трябва да бъде „подписана“ с помощта на техния частен ключ. С хардуерен портфейл транзакциите се подписват в самото устройство чрез това, което се нарича крипто мост, прост софтуер, който улеснява връзката на хардуерен портфейл с блокчейна

Когато потребителят свърже своя хардуерен портфейл към компютър, крипто мостът прехвърля неподписани данни за транзакция към устройството. След това хардуерният портфейл подписва транзакциите чрез частния ключ и ги качва обратно в моста, който ги излъчва към останалата част от блокчейн мрежата като завършени. В нито един момент от този процес частният ключ на потребителя не напуска хардуерния портфейл.

Защо хората използват хардуерни портфейли?

Като цяло хардуерните портфейли са предпочитани от крипто потребители, които са по-загрижени за сигурността, или такива с много активи за защита. Това предпочитание е доказателство за високото ниво на сигурност, което хардуерният портфейл предлага на тези, които искат сами да се справят с попечителството. Всъщност най-добрите крипто практики като цяло казват, че никога не трябва да съхранявате големи количества криптовалута в онлайн „горещ“ портфейл поради съображения за сигурност.

Най-добри практики при използване на хардуерен портфейл

В по-голямата си част използването на хардуерен крипто портфейл просто изисква малко добър старомоден здрав разум заедно със стандартни съвети за крипто сигурност.

Внимавайте откъде получавате хардуерния си портфейл

Купувайте само хардуерен портфейл от реномиран производител и трябва да се разбира, но никога не купувайте използван хардуерен портфейл. Повечето хардуерни портфейли включват ясно видима защитна функция като холографски стикер, който да предупреждава купувача, ако устройството е било манипулирано. Ако нещо изглежда не на място, не го използвайте.

Винаги проверявайте и тествайте три пъти адресите, когато прехвърляте големи количества крипто

Въпреки че хардуерен портфейл се счита за най-сигурния начин за съхранение на личните ви ключове, все още се прилагат общоприетите най-добри практики за крипто сигурност. Никога не изпращайте голямо количество крипто между портфейли, преди да проверите адреса на получаване с малък тестов трансфер и не извършвайте транзакции с неизвестни адреси на портфейли. Ако вашият хардуерен портфейл има екран, винаги се уверявайте, че адресът на получателя на екрана на вашия компютър съвпада с това, което портфейлът показва, преди да инициирате транзакция.

Защитете портфейла си И началната фраза

Също така ще искате да запазите хардуерния си портфейл на сигурно място, както и фразата за възстановяване. Началната фраза, известна също като фраза за възстановяване, е поредица от 12-24 произволно генерирани думи, използвани като метод за спешно резервно възстановяване в случай, че портфейлът бъде изгубен, изтрит или унищожен по друг начин. Началните фрази трябва да бъдат защитени със същата степен на предпазливост като вашия личен ключ, тъй като и двата ще дадат на всеки, който ги има, пълен достъп до вашите притежания. Запишете вашата тайна фраза на лист хартия или направете друг нецифров запис.

Защита срещу стихиите

Дори когато съхранявате вашите активи офлайн, ще трябва да ги пазите в безопасност от елементите. Точно до хакерите и измамниците, огънят и водата са двете най-големи заплахи за защитата на вашите крипто активи. Страхотна идея е да използвате огне- и водоустойчив протектор на фрази за семена като hodlr. Най-малкото дръжте хардуерния си портфейл и фразите за начални стойности в огнеупорен сейф.

Използване на множество портфейли за множество случаи на употреба

Споменахме, че един потенциален недостатък на хардуерен портфейл е неговата липса на достъп за потребители, които често плащат за покупки с крипто. За щастие нищо не ви пречи да използвате множество портфейли. Всъщност има много ползи от това.

Хардуерен портфейл може да се мисли като нещо като трезора на банката, където купища златни кюлчета и големи чанти със знаци за долар върху тях се съхраняват зад огромна стоманена врата. Страхотно за сигурност, но не толкова за харчене. Използването на мобилен портфейл в тандем с хардуерен портфейл дава на потребителите най-доброто от двата свята, като улеснява достъпа до средства, без да прави компромис със сигурността.

Освен това, ако сте твърд поклонник на DeFi и Web3 или просто се интересувате от изследването на тези разрастващи се екосистеми, интегриран в dApp портфейл като MetaMask може да бъде друго полезно допълнение към стека ви крипто портфейли.

Често задавани въпроси за хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли имат ли такси?

Самите хардуерни портфейл устройства могат да струват от около $30 в ниския клас до около $200 в горния пазар. Освен това самите портфейли не налагат никакви такси за потребителите. Въпреки това, всички крипто транзакции, извършени през портфейла, ще бъдат предмет на обичайните мрежови и обменни такси.

Колко безопасни са хардуерните портфейли?

Тъй като са офлайн, хардуерните портфейли се считат за един от най-сигурните методи за защита на личните ключове на потребителя. Хардуерният портфейл обаче няма да замени обичайните най-добри практики за безопасност на крипто. Ако даден потребител е небрежен със своите ключове или начална фраза, няма да има значение какъв вид портфейл използва.

Какво се случва, ако хардуерният ми портфейл се повреди? Ще загубя ли достъп до моята крипто?

Благодарение на това как работи блокчейн, загубата на хардуерния ви портфейл или случайното му поставяне в пералнята няма да засегне вашите притежания. Докато все още имате началната фраза, вашият портфейл може да бъде възстановен. Ако загубите както хардуерния си портфейл, така и началната фраза, има голям шанс средствата ви да бъдат невъзстановими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *